8/5/20

Αφιέρωμα στη γιορτή της μητέρας!

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Φέτος, λοιπόν, η γιορτή της μητέρας είναι την προσεχή Κυριακή, 8 Μαΐου.

Αυτήν τη μέρα, λοιπόν, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ξεχωριστή για τον εορτασμό των μητέρων, των ανθρώπων που μας φέρνουν όλους στη ζωή, έχει ενδιαφέρον να δούμε πότεπώς και γιατί καθιερώθηκε να τη γιορτάζουμε. 

Ιστορική Αναδρομή

Έχουμε αναφορές για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας στην αρχαία Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλον τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, όλα ξεκίνησαν στην Αμερική. 
Η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και, κυρίως, το αμερικανικό  κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις. Το 1870, δε, η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.



Στην Ελλάδα…
Η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον Ιησού των 40 ημερών στον Ναό για ευλογία. Να "σαραντίσει", με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 και έχει προφανή συμβολισμό. Κατά τη δεκαετία του 1960, όμως, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η συνήθεια εορτασμού της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, όπως συνέβαινε στη Δύση.Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.


Μπορεί οι μανούλες μας λοιπόν να μας πιέζουν, να μας στεναχωρούν, να μας μαλώνουν, όμως μας αγαπούν, αφού αυτές μας έφεραν στη ζωή.Αξίζει λοιπόν να το γιορτάσουμε μαζί τους. Θυμηθείτε να δώσετε συμβολικά ένα λουλούδι ή να φτιάξετε ένα δώρο συνοδευόμενα από μια καρτούλα, όπου εκφράζετε τα συναισθήματά σας για την αγαπημένη σας μανούλα!
πηγή wikipedia